Programok > Jegy- és jelmagyarázat > Információ > Szállásrendelés > Monostorapátiról > Monostorapáti partnerei > Más települések > Galéria >
A honlapot folyamatosan
bővítjük az információkkal.

MONOSTORAPÁTIRÓL

Monostorapáti a Veszprém és Tapolca között húzódó út (az egykori Via Magna, azaz Nagy Hadút) mentén fekszik, az Eger-patak völgyében, amely a Balaton-felvidéki Nemzeti Parkhoz tartozik. Része a Balaton-felvidéki történelmi borvidék Káli körzetének. Határai: Agártető - Bondoróhegy - Áldozó tető - Apáti-hegy - Fekete-hegy - Eresztvény - Sátorma- hegy - Hegyesd - Dabas-erdő.

A körülbelül 1200 lelket számlálófalu a közlekedési és kereskedelmi útvonalak mentén fekszik, amely meghatározó jelentőségű mind földrajzi adottságai, mind településszerkezeti kapcsolatai tekintetében.

Testvérvárosai: Ausztria - Kreuzstetten; Erdély - Szucság; Németország - Dettingen.

A gazdasági és társadalmi fejlődésre jelentős hatást gyakorol, hogy e térség az ország egyik legjelentősebb nyári kulturális központja. Monostorapáti 1996-ban csatlakozott a "Művészetek Völgye" rendezvénysorozathoz, s immár ez az esemény is felzárkózik a falu hagyományos ünnepeinek, a hagyományőrző kulturális események (szüreti felvonulás, farsangi mulatság) sorába. A közösségi élet igen aktív, egyesületek, civil szervezetek irányítják a társadalmi életet. Működnek színjátszó csoportok, néptánc együttesek, kórusok, stb.

A település a Művészetek Völgyének legnagyobb községe, a programok meghatározzák arculatát. Monostorapáti iskolája is jól mutatja ezt, mely 2006 őszéig Arany János nevét viselte, de attól a tanévtől már, mint "Művészetek Völgye Közös Fenntartású Általános Iskola" működik, öt falu - Monostorapáti, Hegyesd, Kapolcs, Taliándörögd és Vigántpetend - gyermekeit is oktatva.

A település a Balatonfelvidéki borvidék - hagyományait, illetve klimatikus és talajtani adottságait tekintve is - legismertebb, legkiemelkedőbb területén, a Káli medencében fekszik. A borok különleges zamatát az ásványokban rendkívül gazdag vulkanikus kőzet, a bazalt adja. A fő borfajta az Olaszrizling mellett Chardonnay-t, Szürkebarátot, Zöldveltelinit, Zweigeltet, Kékfrankost is termelnek. A szőlősgazdák szívesen kínálják boraikat minden vendégnek. E termőtáj hungaricumnak számító borai egyre nagyobb elismerést váltanak ki a hazai és a nemzetközi borversenyeken.


Monostorapáti honlapja

© 2009 VölgyKavalkád | Minden jog fenntartva.